مطالعه نوسانی + 7 راهکار عملی برای پیوستگی

نوسانی درس خواندن یعنی چه ؟
به دلیل طولانی و طاقت فرسا بودن مسیر کنکور متاسفانه داوطلبان زیادی دچار سینوسی یا همان نوسانی ذزس خوندن میشوند نوسانی درس خواندن به این معناست که شما یک روز 13 ساعت مطالعه کنید و روز بعد هیچ مطالعه ای نداشته باشید. یک روز انگیزه ی مطالعه با ساعت مطالعه بالا را داشته باشید و روز دیگر از شدت خستگی حتی یک ساعت هم مطالعه ای نداشته باشید.
البته این که انتظار داشته باشیم هر روز با ساعت مطالعه ی بالا مطالعه کنید نیز کمی غیر منطقی است چرا که حین پروسه ی کنکور اتفاقات ریز و درشت گوناگونی رخ میدهد که چنین امری را امکان پذیر نمیکند ولی میتوان برای ساعت مطالعه ی خود بازه ای را تعیین کرد این بازه نباید خیلی گسترده باشد مثلا یک نوسان منطقی بین 8، 10 و 12ساعت است. به این صورت که روزهای بد 8 ساعت مطالعه، روزهای متوسط 10 ساعت و روزهای خیلی خوب 12 ساعت مطالعه داشته باشید . در چنین حالتی، روزهای خوب عملکرد بهتری دارید و میتوانید روزهای ضعیفتر را جبران کنید.
ما در آکادمی ستاره ساز وظیفه ی خودمون میدونیم که تمامی استراتژی های لازم برای رتبه شدن شما را فراهم کنیم از روش مطالعه ی حرفه ای و هدفمند دروس گرفته تا شیوه ی برنامه ریزی در بازه های مختلف زمان و منابع و نمونه سوالات امتحانی . حتی حتی ما برای روز هایی که حس درس خوندن ندارید هم پلن داریم 😁 پیگیر ماجرا باشید !!
همچنین برای ارتباط با مشاورین رتبه برتر رشته تخصصی خودتان، کافیه در بخش” نظرات” برامون کامنت بذارید تا مشاوران حرفه ای ستاره ساز زیر ۱۲ ساعت به سوالاتتان کامل و جامع پاسخ بدهند .
چرا حفظ پیوستگی در سال کنکور اهمیت دارد؟
داستان معروف خرگوش و لاکپشت را به یاد دارید؟
این داستان مثال عینی و ثابت شده موفقیت در فرایند کنکور است باید بدانید که مطالعه ی نوسانی برای کنکور موجب افت یادگیری ، فراموشی مطالب یادگرفته شده و و در عین حال باعث اضطراب و استرس میشود. برای داشتن عملکرد بهتر و حفظ انگیزه، لازم است که الگوی مطالعه از نوسانی به ثابت تغییر کند .
در ابتدا بهتر از بدانیم که چه عواملی موجب مطالعه ی نوسانی یا سینوسی میشود تا با رفع چنین عواملی بتوانید مطالعه ی مستمر داشته باشید
عوامل ایجادکننده نوسانی درس خواندن:
برنامه ریزی کمال گرایانه :
میتوان گفت واژه ی مقابل پیوستگی ، کمال گرایی است. کمال گرایی باعث میشود اگر به عنوان مثال داوطلب خواب بماند و چند ساعتی دیرتر از روزهای قبل از خواب بیدار شود مابقی روزش را هم به همین بهانه از دست میدهد و درس نمیخواند. در واقع این افراد عملکرد صفر و صدی دارند. یا باید ساعت مطالعه ی خیلی بالایی داشته باشند یا اینکه اصلا در طول روز مطالعه ای نداشته باشند.
مقایسه با دیگران :
در سال کنکور سعی کنید فقط و فقط با خودتان رقابت کنید و بهتر از روز گذشته خود باشید ساعت مطالعه ی خود را هر روز داخل دفتر گزارشکار خود یادداشت کنید و با روز قبل خود مقایسه کنید . اگر شما مدام توجه تان به رقبایتان باشد و ذهن خود را با آنها مشغول کنید دچار افت انگیزه میشوید و نوسانی درس میخوانید.
در آینده یا گذشته بودن و فراموش کردن فرصت های حال:
اینکه مدام به اتفاقاتی که در گذشته رقم خورده است فکرکنید و حسرت روز هایی که از دست داده اید را بخورید یا اینکه بروید به چندین ماه بعد و فرصت های طلایی زمان حال خود را فراموش کنید . این حسرت ها و فکر کردن ها باعث افت انگیزه و سینوسی درس خواندن شما میشود.
پس بهترین کار این است که روی زمان حال تمرکز کنید و بسیاری از عقب ماندگی های خود را با افزایش کیفیت مطالعه و همچنین سرعت بالا جبران کنید.
اولویت دادن به راحتی لحظه ای به جای درس خواندن:
احتمالا تاکنون پیش آمده است که روزی انگیزه ای برای مطالعه نداشته باشید و به جای رفتن به سمت درس ، به بهانه خستگی به استراحت یا تفریح بپردازید. اما این اقدام کاملا اشتباه است چرا که اگر بخواهید قبل از مطالعه استراحت کنید دیگر سمت اقدام نمیروید و همین امر موجب نوسانی خواندن میشود.
این تصور را که امروز تفریح میکنم ولی در عوض انگیزه ام برای ادامه مسیر بیشتر میشود را به دور بریزید و فراموش نکنید که انگیزه شما از عملکرد عالی تان منشا میگیرد نه استراحت و تفریح های بی مورد.
روش های جلوگیری از نوسانی خواندن و حفظ پیوستگی:
راهکار اول ؛ هدف گذاری قابل دسترس و مشخص:
اگر هدفی واضح و البته دست یافتنی داشته باشید، میتوانید به برنامهریزی بهتری دست پیدا کنید و از انگیزه کافی برای ادامه راه برخوردار شوید. برای تعیین هدف، بهتر است اهداف کوتاهمدت و بلندمدت خود را مشخص کنید. اهداف کوتاهمدت میتوانند شامل تکمیل یک مبحث خاص درسی در هفته جاری باشند، در حالی که اهداف بلندمدت میتوانند شامل آمادگی برای یک آزمون مثل آزمون قلم چی یا کنکور باشد.
اهداف خود را تقسیم کنید مثلا به جای اینکه به کل بودجه آزمون فکر کنید آن را به پارتهای کوچکتر تقسیم بندی کنید و سعی کنید به هدف های کوچکتر خود پایبند باشید. اینگونه با حجم مطالعه ی کمتری مواجه میشوید و پیوستگی تان در سال کنکور حفظ میشود.
راهکار دوم ؛ برنامه ریزی منسجم داشته باشید:
پیروی از یک برنامه منسجم که در عین حال واقع گرایانه و منظم باشد باعث میشود انگیزه و به طبعیت از آن پیوستگی شما حفظ شود.
برنامه شما باید حجم پیشروی و مرور معقولی داشته باشد و همچنین باکس هایی را برای جبران بخش هایی از برنامه یا استراحت به همراه داشته باشد.
برای نوشتن برنامه خود به نکات زیر توجه کافی را داشته باشید:
- تقسیمبندی زمان: زمان خود را به بخشهای کوتاه و متمرکز تقسیم کنید تا خسته نشوید.
- فراهم کردن زمان استراحت: برای جلوگیری از فرسودگی، بین بخشهای درسی زمان استراحت بگذارید. منتهی به این نکته نیز توجه داشته باشید استراحت های بین درسی شما نباید خیلی طولانی باشد حد معمول آن به ازای هر 50 دقیقه مطالعه ، 10 دقیقه استراحت یا به ازای هر 90 دقیقه ، 15 دقیقه استراحت است.
- انعطافپذیری برنامه: برنامه شما باید حاوی یسری باکس های جبرانی باشد که اگر اتفاق غیر منتظره ای رخ داد بتوانید در این باکس خود را به برنامه برسانید.
راهکار سوم ؛ عملکرد روزانه خود را ثبت کنید:
داخل برگه ای نمام فعالیت های روزانه خود را دقیق و جز به جز بنویسید از تایم بیئاری گرفته تا زمانی که صرف ناهار یا حتی مسیر رفت آمد شده است را دقیق و به صورت ساعت های غیر رند بنویسید و همواره سعی کنید عملکرد خود را با روز قبل مقایسه کنید و تایم های بیشتری را به درس خواندن اختصاص دهی تا از نوسانی یا سینوسی درس خواندن جلوگیری کنید.
یک نمونه از برگه ثبت فعالیت های روزانه یکی از دانش آموزان ستاره ساز و تحلیل آن توسط مشاور ارشد ستاره ساز خانم کیمیا فرشی را برایتان قرار میدهیم تا بیشتر متوجه منظورمان شوید:
راهکار چهارم ؛ در برنامه ریزی خود تنوع درسی داشته باشید:
وقتی شما کل روز را به یک درس اختصاص می دهید ذهنتان خسته می شود و مطالب جدید را یاد نمی گیرد . این عدم تمرکز و یادگیری کم کم باعث می شود از درس خواندن فرار کنید و روزهایی که روی مود نیستید ساعت مطالعه ی صفر یا خیلی پایینی داشته باشید .
هرچه تنوع درس زیاد باشد انگیزه شما به درس خواندن و ادامه مسیر بیشتر میشود به عنوان مثال هر وقت که انگیزه ای یا به اصطلاح حس و حالی برای درس خواندن نداشتید میتوانید از دروسی مطالعه ی آن راحت تر است مثل لغت ادبیات و عربی ، شعر حفظ ادبیات یا آیات دینی شروع کنید و با حفظ تنوع درسی پیوستگی مطالعه ی خود را حفظ کنید. طی روز سعی کنید حتما ۳ الی ۵ کتاب را بخوانید . بهتر است شروع برنامه که انرژی بیشتری دارید دروس سخت تر و محاسباتی را انجام دهید و انتهای برنامه دروس راحت و مورد علاقه ی خود را مطالعه کنید . تنوع در مطالعه یکی از راه های افزایش ساعت مطالعه نیز هست .
راهکار پنجم ؛ به خواب و تغذیه خود اهمیت بدهید:
داوطلبان کنکور برای یادگیری درسها و تمرکز هنگام مطالعه باید خواب کافی و باکیفیت داشته باشند. اگر داوطلبی دچار اختلال خواب باشد در طول روز دچار عوارض متعددی میشود مثل کاهش تمرکز و یادگیری و افت بازدهی در مطالعه میشود
خواب کافی برای داوطلبان بین 6 تا 8 ساعت در شب است. البته میتوانید یک چرت کوتاه نیم ساعته در طول روز نیز داشته باشید تا مغز شما رفرش شود.
اگر دیر به خواب میروید قبل خواب به پادکست های متن کتاب زیست و شیمی گوش کنید.
تغذیه نیز مانند خواب حائز اهمیت است یک رژیم غذایی سالم باید از گروههای مختلف غذایی شامل پروتئینها، کربوهیدراتها، چربیهای سالم و ویتامینها تشکیل شده باشد. این تنوع به بدن کمک میکند تا تمام نیازهای خود را برطرف کرده و انرژی لازم را به مغز برای عملکرد بهتر بدهد.
همچنین بهتر است تعداد وعدههای غذایی خود را افزایش دهید، اما حجم هر وعده را کاهش دهید. این کار باعث میشود که بدن شما همیشه انرژی مورد نیاز را دریافت کند و از پرخوری و افت تمرکز جلوگیری شود.
راهکار ششم ؛ شرکت در گروه های رقابت درسی سالم:
در اینکه رقابت درسی میتواند انگیزه شمارا برای مطالعه چند ده برابر کند تردیدی نیست ولی نکته ی حائز اهمیت این است که این رقابت درسی باید سالم و در کنار جمعی از دانش آموزان با ساعت مطالعه بالا باشد و همچنین از به دور از حاشیه باشد.
بر همین اساس آکادمی ستاره ساز ، در کنار مشاوره، برنامه ریزی، آزمون های تشریحی و تستی گروهی تحت عنوان پادگان را برای تلاشگر های کنکوری قرار داده ایم که در بستری سالم گزارش های خود (شامل گزارش سحرگاهی،نیمروزی و شبانه ) را ارسال کنند و به رقابت سالم با یکدیگر بپردازند
در تصویر زیر بخشی از گزارش رقیب هاتون در گروه پادگان را قرار داده ایم:
مشاهده ساعت مطالعه و فعالیت های درسی سایر کنکوری به شما این انگیزه را میدهد که بخواهید بیشتر و با کیفیت تر از روز های گذشته مطالعه کنید و رقابت سالم و به دور از حاشیه ای با دیگر داوطلبان کنکور داشته باشید.
راهکار هفتم ؛ حفظ انگیزه در پروسه کنکور:
وقتی کاری را با انگیزه انجام میدهید چقدر نتیجه کار عالی میشود و حتی متوجه گذر زمان هم نمیشوید یا حتی برعکس وقتی شوق و علاقه انجام کاری را ندارید مدام پشت گوش میندازید و باعث میشود مطالعه ی سینوسی داشته باشید در دو مقاله زیر به طور مفصل راجع به انگیزه و تاثیر آن بر روی پیوستگی مطالعه در سال کنکور توضیح داده ایم.
دیدگاهتان را بنویسید