افسردگی در سال کنکور؛ علائم و درمان آن

ما در آکادمی ستاره ساز وظیفه ی خودمون میدونیم که تمامی استراتژی های لازم برای رتبه شدن شما را فراهم کنیم از روش مطالعه ی حرفه ای و هدفمند دروس گرفته تا شیوه ی برنامه ریزی در بازه های مختلف زمان و منابع و نمونه سوالات امتحانی . حتی حتی ما برای روز هایی که حس درس خوندن ندارید هم پلن داریم 😁 پیگیر ماجرا باشید !!
همچنین برای ارتباط با مشاورین رتبه برتر رشته تخصصی خودتان، کافیه در بخش” نظرات” برامون کامنت بذارید تا مشاوران حرفه ای ستاره ساز زیر ۱۲ ساعت به سوالاتتان کامل و جامع پاسخ بدهند .
علائم رایج افسردگی در سال کنکور:
کاهش انگیزه و انرژی برای درس خواندن:
یکی از شناخته شده ترین علائم افسردگی در بین داوطلبان کنکوری کاهش انگیزه و انرژی برای مطالعه است. در بازه هایی از سال پیش می آید که داوطلب به دلیل خستگی مفرط ، توانایی برای مطالعه با ساعت مطالعه بالا ندارد و به شدت کمیت و کیفیت مطالعه افت میکند.
افت شدید تمرکز حین مطالعه :
افت شدید تمرکز حین مطالعه یکی از علائم شایع افسردگی در سال کنکور است. این مشکل به این معنی است که داوطلب توانایی تمرکز کافی روی درسها را ندارد و کوچکترین عامل محیطی میتواند روند مطالعه او را مختل کند.
مشکلات حافظه :
به دلیل افسردگی در این دوره مشکلات حافظه برای فرد کنکوری ایجاد میشود که باعث میشود داوطلب مباحثی را که قبلا مطالعه کرده است را به سادگی فراموش کند و یا حتی یادگیری مطلب جدید نیز برای او سخت باشد.
تغییر در الگوی خواب:
الگوی خواب داوطلب تغییر میکند و ممکن است با مشکلات خواب مانند بیخوابی یا خواب بیش از حد همراه باشد .بیخوابی میتواند باعث کاهش تمرکز و افزایش خستگی در طول روز شود، در حالی که خواب بیش از حد ممکن است منجر به احساس کسل بودن و بیانگیزگی شود. هر دوی این تغییرات میتوانند تأثیر منفی بر عملکرد تحصیلی دانشجویان داشته باشند.
گریه های مکرر بی دلیل:
گاهی اوقات پیش می آید داوطلب بدون دلیل خاصی و به یکباره گریه کند و مدام د رحالت غم و اندوه باشد. این حالت های احساسی سبب افت تمرکز و کیفیت مطالعه و همچنین انگیزه برای شروع درس درس خواندن در طول روز میشود.
داشتن افکار خودکشی:
متاسفانه گاهی اوقات دیده میشود که دانش آموز در این دوره از زندگی تحصیلی اش بسیار حساس و آسیب پذیر میشود و حتی ممکن است این احساس ناراحتی چنان بر او غلبه کند که افکاری مانند خودکشی به ذهنش خطور کند.
گوشهگیری اجتماعی و منزوی شدن:
بسیاری از داوطلبان به دلیل فشار های ناشی از کنکور از شرکت در فعالیت های اجتماعی خودداری میکنند و منزوی شدن را ترجیح میدهند.
پرخوری یا کاهش اشتها شدید:
تغییر در عادت غذایی دانش آموز در اثر افسردگی میتواند منجر به کاهش یا افزایش وزن غیرعادی شود که میتواند به نوبه خود سلامت جسمانی فرد را تحت تأثیر قرار دهد و اثر مظاعفی بر روی افسردگی داشته باشد.
کاهش آستانه تحمل:
در حالت افسردگی داوطلب بیشتر از معمول تحریکپذیر و عصبانی میشود . این تحریکپذیری ناشی از فشارهای تحصیلی و اضطرابهای مرتبط با کنکور باشد.
مقاله پیشنهادی: بهترین شیوه استراحت بین درس خواندن+6 راهکار
دلایل افسردگی در سال کنکور:
شکست در کنکور سال گذشته:
داوطلبانی که حداقل یک بار سابقه شرکت کنکور را داشته اند نسبت به دانش آموزان پایه دوازدهم احتمال اینکه دچار افسردگی شوند بیشتر است در واقع تجربه شکست عاملی برای ایجاد افسردگی و کاهش انگیزه در بین فارغ التحصیلان است .
نداشتن هدف واضح :
دانش آموزی که هدف واضح و البته قابل دسترسی نداشته باشد نسبت به دانش اموز با هدف و با انگیزه ریسک ابتلا به افسردگی بیشتری دارد . تعیین هدف واضح و قابل دسترس ، انگیزه و علاقه فرد برای مطالعه را بالا میبرد .
عدم برنامه ریزی مناسب:
عدم برنامهریزی مناسب برای مطالعه و مدیریت زمان میتواند باعث ایجاد استرس و اضطراب شود. دانش آموزی که نمیداند چگونه زمان خود را به خوبی مدیریت کند ممکن است دچار استرس بیشتری شود که این استرس در نهایت به افسردگی ختم میشود.
فشار های اطرافیان و خانواده:
فشار اطرافیان و خانواده در سال کنکور، از جمله عوامل مهم ایجاد افسردگی است. انتظارات بیش از حد، مقایسه با دیگران، تاکید بیش از اندازه بر نتیجه و نادیده گرفتن تلاشها، همگی میتوانند استرس و اضطراب دانشآموز را افزایش داده و احساس بیکفایتی و ناامیدی را در داوطلب کنکوری تقویت کنند. این فشارها میتوانند انگیزه و اعتماد به نفس دانشآموز را کاهش داده و او را در معرض افسردگی قرار دهند.
ترس از آینده :
ترس از آینده در سال کنکور به دلیل فشارهای تحصیلی، عدم اطمینان از نتیجه، نگرانیهای شغلی، مقایسه با دیگران و انتظارات خانواده و جامعه ایجاد میشود. این ترس میتواند باعث ناامیدی و بیانگیزگی شود. با مدیریت این ترس، میتوانید سال کنکور را با موفقیت پشت سر بگذارید .
برای اینکه راحت و حرفه ای روی جدول تناوبی تسلط داشته باشی مقاله حفظ ساده جدول تناوبی را حتما مطالعه کنید .
درمان افسردگی در دوران کنکور
تغییر نگرش نسبت به کنکور:
درسته که کنکور یک فرآیند سخت و پر از استرس است، اما نباید تمام زندگی یک دانشآموز به آن وابسته شود. مهم است که نگرش خود را نسبت به کنکور تغییر دهیم و بپذیریم که این فقط یک مرحله از زندگی است. شکست در کنکور به معنای پایان راه نیست و نباید باعث شود که احساس ناامیدی و بیارزشی کنیم. زندگی ابعاد مختلفی دارد و موفقیت در کنکور تنها یکی از آنهاست. مهم این است که از این تجربه درس بگیریم، نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنیم و برای رسیدن به اهداف خود تلاش کنیم. راههای دیگری هم برای رسیدن به موفقیت وجود دارند و شکست در کنکور نباید مانع از ادامه مسیر و دستیابی به آرزوهایمان شود.
مطلب مشاوره ای : بهترین زمان برای درس خواندن چه ساعتی است؟
لایف استایل یا سبک زندگی خود را تغییر دهید:
با رعایت چند نکته و ایجاد عادات خوب در سال کنکور افسردگی خود را درمان کنید. سحرخیزی را تمرین کنید ؛ از افراد سمی که انگیزه و امید شما را تخریب میکنند دوری کنید ؛ با انسان های با نگرش مثبت مکالمه داشته باشید؛ به پادکست های انگیزشی گوش دهید ؛ مدیتیشن کنید و ورزش و پیاده روی را در برنامه خود قرار دهید ؛ به شدت از فضای مجازی دوری کنید مخصوصا ایسنتاگرام ؛ ترجیحا از نلفن همراه والدین خود استفاده کنید ؛ از کانال های خبری لفت دهید و از حاشیه به شدت دوری کنید . درگیر روابط عاطفی در این سال نشوید.
در ادامه به چند پادکست انگیزشی و مدیتیشن میپردازیم :
میتوانید پادکست های انگیزشی را بین پارت های استراحت خود ، بعد از آزمون یا حتی قبل از خواب پخش کنید و لذت ببرید.
موسیقی برای رفع افسردگی شماره دو
موسیقی برای رفع افسردگی شماره سه
پادکست رهایی از افسردگی مجتبی شکوری
از یک مشاور یا تراپیست کمک بگیرید:
مشاور کنکور یا تراپیست در سال کنکور به شما کمک میکند تا با شناسایی علل افسردگی (فشار تحصیلی، انتظارات و…)، راهکارهای مقابله با آن (مدیریت استرس، تغییر افکار منفی) و برنامهریزی درسی مناسب را بیاموزید و از حمایت عاطفی بهرهمند شوید. به طور خلاصه، وجود یک متخصص در کنارتون، مسیر رو خیلی هموارتر میکنه.
پیشنهاد مشاوره ای : راهنمای حذف مباحث کم اهمیت کنکور: چه درسهایی را حذف کنیم؟
از کمال گرایی به شدت دوری کنید:
کمال گرایی هیچ کمکی به دانشآموزان نمیکند و فقط باعث میشود که اضطراب بیشتری را احساس کنند. بنابراین، اولین گام برای مدیریت این اضطراب، پذیرش این نکته است که داشتن نتایج بینقص غیرممکن است و در واقع هیچ انسانی و هیچ دانشآموزی نمیتواند همیشه در اوج باشد.
برای اینکه به طور تخصصی تر راجع به کمال گرایی بدانید مقاله کمال گرایی سال کنکور+8راهکار مقابله با آن را مطالعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید